Agricultura joaca un rol esential in societate, atat pentru oameni simpli, cat si pentru companii care activeaza in industria alimentara. In timp ce pentru unele persoane agricultura este principala sursa de hrana, deoarece beneficiaza direct de roade, pentru altele aceasta reprezinta principala sursa de venit, deoarece produsele lor merg spre comercializare.
Indiferent de caz, toti cei implicati trebuie sa stie cum sa-si gestioneze propriile lucrari agricole, astfel incat sa aiba parte de recolte cat mai bogate de care pot beneficia in mod direct sau prin care isi pot creste veniturile. Pentru acest lucru, este obligatoriu ca agricultorii sa ia in considerare anumite aspecte esentiale.
Printre cele mai importante este calendarul lucrarilor agricole, cu ajutorul caruia se poate determina care este sarcina specifica fiecarui sezon si a fiecarei luni, astfel incat timpul sa fie gestionat corect, iar sarcinile sa corespunda conditiilor meteorologice specifice. Acesta poate servi si ca un ghid pentru incepatori sau pentru cei care intretin o gospodarie de dimensiuni reduse.
1. Lucrari agricole de iarna
Programul agricol incepe la sfarsitul unui an calendaristic, iar principalele sarcini presupun pregatirea terenului pentru sezonul cald. In functie de temperaturi, pregatirea poate incepe cu cateva saptamani mai tarziu.
1.1 Lucrari agricole in decembrie
In aceasta perioada, temperatura medie se situeaza in jurul valorii de 0 grade. Totusi, daca se poate, este recomandata executarea araturilor pentru a pregati insamantarile de primavara.
1.2 Lucrari agricole in ianuarie
In ianuarie, sarcinile sunt simple. Trebuie asigurata scurgerea surplusul de apa de pe semanaturi si transportat gunoiul de grajd pe suprafata agricola. Acest timp se poate utiliza pentru intretinerea utilajelor pentru ferma.
1.3 Lucrari agricole in februarie
Se mentine controlul regulat al suprafetei agricole. Tot in aceasta perioada, este recomandata achizitia de seminte pentru a face aprovizionarea de primavara si se pot face araturile pentru insamantari in ferestrele semanate.
2. Lucrari agricole de primavara
Deorece vremea se incalzeste, sunt necesare lucrari agricole de primavara in gradina. Astfel, munca se complica si trebuie adaptata tipului de roade dorit de catre agricultori.
2.1 Lucrari agricole in martie
In functie de modul in care evolueaza temperaturile, se mentine activitatea agricola de iarna sau se poate incepe cu pregatirea terenului pentru arat in a doua jumatate a lunii. De asemenea, se poate incepe semantul ovazului si lucernei.
2.2 Lucrari agricole in aprilie
Avand o temperatura medie de 15 grade, luna aprilie permite fertilizarea terenurilor agricole, utilizarea de ingrasaminte minerale, dar si semanatul de porumb, fasole si floarea soarelui. Pentru usurarea acestor procese, este nevoie de plantatoare si distribuitoare de seminte, care scurteaza timpul si efortul depus, mai ales daca suprafata terenului este mare.
2.3 Lucrari agricole in mai
In aceasta perioada, caldura se intensifica. Astfel, trebuie puse in functiune sistemele de irigat. In plus, se poate face o prima curatenie pentru eliminarea buruienilor.
3. Lucrari agricole de vara
Pe timp de vara, este foarte importanta intretinerea solului, deoarece exista riscul secetelor. Astfel, alimentarea cu apa devine principala sarcina.
3.1 Lucrari agricole in iunie
In luna iunie, culturile agricole sunt intretinute prin prasire. De asemenea, se pot recolta fanetele, iar recoltele culturilor paioase pot fi analizate.
3.2 Lucrari agricole in iulie
Fiind o luna cu temperaturi extrem de mari, ramane prioritara irigarea si alimentarea cu apa. Totusi, pot fi recoltate soiurile de cartofi timpurii, ovazul, graul si mazarea.
3.3 Lucrari agricole in august
Este ultima luna cu temperaturi extrem de mari. Totusi, exista sanse mai mari de ploi. Cu toate acestea, alimentarea cu apa trebuie sa fie sarcina principala.
4. Lucrari agricole de toamna
Toamna reprezinta ultimul sezon dintr-un ciclu agricol anual. Acum se vad rezultatele muncii, motiv pentru care va fi nevoie de folosirea utilajelor agricole.
4.1 Lucrari agricole in septembrie
In septembrie, de multe ori pe la jumatatea lunii, se recolteaza toate produsele specifice din legumicultura, viticultra si pomicultura.
4.2 Lucrari agricole in octombrie
Se continua cu recoltarea,dar se recomanda si curatarea terenului agricol de resturi vegetale. In zonele viticole, se produce vinul. Acesta este un proces complex, pentru care este nevoie de pricepere si utilaje performante.
4.3 Lucrari agricole in noiembrie
Pentru a incheia un ciclu agricol anual, in noiembrie se fac ultimele recolte si, daca este necesar, ultimele procedee de mentenanta a terenului agricol.
Acesta ar fi un calendar al activitatilor agricole intr-un an cu sarcinile principale. Acesta poate suferi modificari in functie de tipul de recolta, precum si eventualele schimbari climatice.
Sursa foto: envato.com