Defectiuni ale generatorului electric - din ce cauze apar si cum le poti rezolva

Defectiuni ale generatorului electric - din ce cauze apar si cum le poti rezolva

Atomico |

Defectiuni ale generatorului electric - din ce cauze apar si cum le poti rezolva

Generatoarele electrice sunt accesorii importante intr-o gospodarie. Ele te pot scoate foarte usor din incurcatura atunci cand exista o pana de curent sau cand, pur si simplu, ai nevoie de curent electric intr-un loc de unde este foarte greu sa ajung la o priza, de exemplu, in gradina. Totusi, este posibil ca, la un moment dat, sa nu mai dea randament asa cum ar trebui. De aceea, ar trebui sa il verifici regulat, ca sa te asiguri ca va functiona corespunzator oricand ai nevoie de el. 

Odata ce vei stii la ce sa te astepti, vei putea sa gestionezi mai usor defectiunile generatorului electric. 

1. De ce se opreste generatorul electric

Generatorul electric se poate opri din mai multe motive. Totusi, inainte sa incepi sa cauti o problema mai complicata, ar trebui sa verifici cateva lucruri simple si de baza. Iata care ar putea fi motivele:

  • probleme cu bujiile - Ele reprezinta componente importante ale generatorului. Prin urmare, daca au probleme, aparatul ar putea sa se opreasca brusc dupa ce auzi un bocnet. Uneori, bujiile trebuie curatate sau chiar inlocuite;
  • supraincarcare - Atunci cand generatoarele sunt supraincarcate, ele pot fi programate sa se opreasca automat. In aceasta situatie, poti incerca, pur si simplu, sa il repornesti dupa cateva minute;
  • lipsa de ulei - Ca orice alta masinarie, generatorul are nevoie de ulei pentru a functiona. In cazul in care se opreste, este posibil sa nu mai aiba suficient lichid de acest tip pentru a functiona. In acest caz, tot ce trebuie sa faci este sa ii completezi cantitatea. Unele modele de generatoare au integrata o alerta speciala pentru a anunta cand este nevoie sa se faca reumplerea;
  • lipsa de combustibil - Exista modele de generatoare pe benzina, dar si de tip diesel, care, fireste, au nevoie de o anumita cantitate de combustibil pentru a functiona. Daca aparatul nu porneste, lipsa benzinei sau motorinei poate fi o una dintre cauze, trebuind doar sa se faca reumplerea sa pentru a solutiona problema. 

2. Probleme ale generatorului electric - Cele mai intalnite tipuri de defectiuni

Pentru a preveni defectarea generatorului electric, trebuie sa verifici si alte probleme. Daca ai verificat bujiile si cantitatea de combustibil si ai observat ca, in continuare, nu functioneaza corespunzator, atunci ar trebui sa verifici si alte lucruri.

2.1. Probleme cu bateria generatorului electric

De obicei, motivul pentru care bateria nu functioneaza cum trebuie este panoul electric este oprit. Din fericire pentru tine, poti rezolva aceasta problema verificand disjunctorul pentru a vedea care fanta a fost oprita. Dupa ce ai observat unde este problema, porneste-o, apoi asteapta sa vezi daca functioneaza si generatorul. 

Un alt motiv pentru care bateria nu functioneaza corespunzator ar putea fi conexiunile murdare, pe care, pur si simplu, trebuie sa le cureti de praf atunci cand aparatul nu mai este pornit, pentru a permite circulatia curentului atunci cand il repornesti. 

2.2. Cantitate insuficienta de ulei

Este foarte important ca generatorul electric sa aiba un nivel potrivit de ulei. De aceea, trebuie sa verifici in permanenta acest lucru inainte sa il folosesti. Daca nu are destul ulei, generatorul de curent ar putea avea de suferit, deoarece nu poate face posibila lubrifierea. De asemenea, trebuie sa verifici si consistenta uleiului. 

Daca acesta are o culoare inchisa si are o textura noroioasa, atunci trebuie neaparat schimbat. In cazul in care, observi o problema recurenta la acest capitol, poti inlocui vechiul motor cu unul mai performant, pe baza de benzina, cum ar fi modelul in 4 timpi Wolfson GTX-200, cu o putere de 7.5 CP.

Motor de uz general pe benzina WOLFSON GTX-200

Detalii aici

2.3. Filtru de aer murdar

Filtrul de aer are grija ca praful si alte deseuri sa nu intre in generator, ca sa nu intervina in functionarea lui corecta. Insa, el trebuie curatat o data la cateva luni. Daca sari peste acest pas, poti scurta considerabil durata de viata a generatorului electric. Daca filtrul este murdar pe ambele parti, poti sa il inlocuieste cu unul de aceleasi dimensiuni. 

2.4. Scurgeri ale lichidului de racire

Odata cu trecerea timpului, temperatura excesiva cauzata de un generator suprautilizat poate afecta furtunul prin care trece lichidul de racire, fiind predispus scurgerilor. De aceea, trebuie sa rezolvi aceasta problema cat mai rapid posibil. Din fericire, acest lucru se face usor. Ceea ce trebuie sa faci este sa verifici furtunul prin care trece lichidul de racire o data la cativa ani. Daca observi ca s-au deteriorat, nu ezita sa le inlocuiesti. Un alt mod prin care poti preveni deteriorarea lor, este sa schimbi lichidul de racire. 

Cu alte cuvinte, generatorul electric trebuie verificat permanent, ca sa ii mentii o durata de utilizare cat mai mare de viata. De cele mai multe ori, nu trebuie sa faci altceva decat sa il alimentezi cu ulei ori combustibili, sa il cureti sau sa inlocuiesti anumite piese. 

Sursa foto: Shutterstock.com