Gradina este spatiul perfect pentru relaxare, unde poti sa iti aduni gandurile singur sau sa petreci timp alaturi de familie. Pentru a putea avea spatiul perfect in natura chiar la tine acasa, este nevoie de o proiectare atenta a acesteia, astfel incat design-ul ales sa se potriveasca cu suprafata avuta la dispozitie si caracteristicile mediului.
Mai jos poti afla cateva dintre cele mai populare stiluri de proiectare a gradinii, precum si sfaturi utile pentru amenajarea unui spatiu verde intr-un loc restrans sau crearea gradinii de legume.
1. Cum alegi stilul pentru proiectarea gradinii?
Inainte de a decide cum va arata gradina ta, trebuie sa alegi un design. Depinde de stilul tau de viata si de modul in care intentionezi sa petreci timpul in aer liber la tine acasa. Iata caracteristicile principalelor tipuri de gradini:
Gradina japoneza
Gradinile japoneze sunt perfecte, daca preferi un spatiu cu vegetatie bogata si o atmosfera relaxanta. O astfel de alegere favorizeaza meditatia si creativitatea. Pentru acest tip de amenajare a gradinii, este important contrastul intre culori si texturi. Pentru acest tip de design, trebuie sa incluzi:
- bambus sub forma de portale sau garduri;
- in loc de gazon, foloseste muschi in jurul unei carari din piatra;
- un spatiu retras pentru meditatie (o insulita sau un spatiu verde delimitat la care ajungi pe un mic pod sau un loc ascuns de vegetatie);
- o sursa de apa, cum ar fi o fantana, cascada in miniatura sau un iaz.
Gradina moderna
Gradina moderna se remarca prin liniile drepte si plantele sculpturale. E ca si cum stilul minimalist pentru amenajarile interioare ar fi transpus in exterior. Acest lucru nu inseamna, insa, ca trebuie sa renunti la aspectul natural. Iata de ce sa alegi aceasta varianta pentru gradina:
- se imbina perfect arhitectura unei case in acelasi stil;
- liniile sunt clare si repeta liniile locuintei;
- se pune accent pe formele geometrice;
- culorile specifice sunt indraznete sau monocrome;
- se folosesc produse naturale locale (lemn, piatra, plante specifice zonei).
Este important de mentionat ca acest design nu se potriveste in cazul in care doresti sa ai vegetatie bogata si amplasata dezordonat sau daca vrei sa devii creativ si sa transformi obiectele pe care nu le mai folosesti in decoratiuni.
Ca sa o intretii usor atunci cand alegi sa amenajezi o zona cu gazon, alege motocoase sau masini de tuns iarba eficiente, care te ajuta sa mentii un aspect cat mai ordonat tot timpul.
Gradina englezeasca sau gradinita cu flori
Aceasta gradina are un aspect natural, cu o multime de flori in nuante pastelate de roz si rosu, cu miros puternic. Aleile de piatra sunt adesea curbate si se amplaseaza un gard scund de scanduri.
Ai o libertate foarte mare de a amesteca diferite tipuri de plante (perene, anuale si chiar legume) si culori contrastante (de exemplu, flori pastelate si lavanda). Poti sa folosesti obiecte transformate in decoratiuni, cum ar fi roaba, bicicleta, felinarul sau poti adauga statuete de piatra in orice stil.
Daca nu vrei sa urmezi un stil anume, poti sa te iei strict dupa starea de spirit pe care vrei sa o ai in gradina si sa iei in considerare cadrul natural existent deja pe teren.
2. Proiectarea gradinilor: pasi esentiali
Dupa ce ai decis daca vrei sa urmezi un stil si care sa fie acesta, trebuie sa pui ideea pe care o ai in contextul cadrului natural. Daca e vorba de o gradina in spatiul rural, e nevoie sa ai o strategie diferita fata de una aflata in oras sau de la marginea acestuia. Te poate ajuta si o proiectare a gradinii 3D, ca sa observi totul in ansamblu.
In spatiul rural, cadrul natural e deja mai accentuat, asa ca e posibil sa ai o libertate mai redusa pentru a pune in practica orice idee. La oras, in schimb, poti sa creezi o gradina complet diferita de ceea ce se afla in jurul acesteia.
Apoi, raporteaza-te la tipul de casa. Pentru casele mai inalte din mediul urban, e nevoie de plante si copaci mai inalti, pentru ca gradina sa fie proportionata si sa nu para prea mica. Pentru o gradina la tara, axeaza-te pe lungime, mai degraba, decat pe inaltime, pentru ca ai mai mult spatiu la dispozitie si trebuie sa iei in considerare dimensiunile reduse ale locuintei. In plus, in mediul rural, mai ales, gandeste-te si la proiectarea gradinii de legume, pentru care ai nevoie de un plan separat si de unelte speciale care sa te ajute sa iti desfasori activitatea mai usor, precum motosapele si motocultoarele.
Urmatorul pas este sa gandesti proiectarea gradinii in raport cu factorul uman. Scopul unei gradini este sa te faca sa te simti relaxat si protejat, nu expus la ceea ce se afla in exterior. Poti sa faci acest lucru prin construirea de pergole, bolte si pavilioane.
Ai in vedere permanent cum arata diferitele elemente din mai multe unghiuri, mai ales din punctele de panorama. Ca sa ai un efect coerent, alege plante de aceleasi culori si forme care se repeta, dar astfel incat sa isi pastreze aspectul natural.
Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere și utilajele de care ai nevoie pentru a crea cu usurinta amenajarile dorite. Iata cele mai importante unelte pentru a face diferitele operatiuni pentru gradina fara eforturi:
- motoburghiul de pamant, important, de exemplu, pentru plantarea pomilor sau pentru saparea fundatiei magaziilor sau pavilioanelor;
In acest sens, o alegere foarte buna este motoburghiul de pamant Wolfson STB-520, cu o putere de 7 CP.
- motopompa cu functionare pe benzina, utila pentru zonele unde nu ai acces la curent electric, potrivita pentru irigarea livezilor si a culturilor, precum si pentru alimentarea iazurilor sau a fantanilor pe care le amenajezi;
- motoare termice pe benzina pentru uz general, cu multiple intrebuintari, folosit cu succes pentru diferite scule si unelte, precum motosapele, motopompele si motocultoarele).
Poti alege un motor pe benzina Wolfson GTX-200, cu o putere de pana la 7.5 CP si motor in 4 timpi. Este ideal pentru diferite activitati pentru amenajarea gradinii, pentru ca are un consum redus si e foarte versatil.
Gradina este un spatiu in care sa te relaxezi si sa uiti de grijile zilnice. Ia in considerare factorii de mediu, dar si gustul personal. Astfel, poti crea un spatiu unde sa te detasezi de ceea ce este in jur si care sa te ajute sa creezi un aspect placut locuintei tale.
Sursa foto: Shutterstock.com